Spotřebujte do vs. Datum minimální trvanlivosti

Na první pohled dvě označení pro jeden údaj. Ale je to úplně jinak. 

Při nákupu potravin se setkáváme se dvěma důležitými daty na obalu: datem spotřeby a datem minimální trvanlivosti. I když se na první pohled mohou zdát podobná, jejich význam se liší a má zásadní vliv na bezpečnost a kvalitu potravin.

Datum spotřeby

Označuje datum, do kterého musí být potravina spotřebována z důvodu ochrany zdraví. Po uplynutí tohoto data se zvyšuje riziko mikrobiologické kontaminace a konzumace takové potraviny může vést k zdravotním potížím.

Najdeme ho u rychle se kazících potravin, jako je maso, mléčné výrobky, hotové saláty, apod.

Potraviny po datu spotřeby:

Nesmí být uváděny do oběhu (prodej, darování).

Konzumace se nedoporučuje z důvodu možného ohrožení zdraví.

Obchodníci nesmí prodávat potraviny po datu spotřeby.

Za porušení této povinnosti hrozí obchodníkovi pokuta až do výše 50 000 000 Kč.


Datum minimální trvanlivosti

Označuje datum, do kterého si potravina uchovává své specifické vlastnosti, jako je chuť, vůně, textura a nutriční hodnota.

Najdeme ho u trvanlivých potravin, jako jsou konzervy, sušenky, těstoviny, rýže, apod.

Potraviny po datu minimální trvanlivosti:

Mohou být uváděny do oběhu (prodej, darování).

Konzumace je v pořádku, pokud potravina nejeví známky zkažení (plíseň, nepříjemný zápach, změna barvy).

Obchodník je povinen informovat spotřebitele o tom, že potravina překročila datum minimální trvanlivosti. Tyto potraviny jsou při prodeji nabízeny v samostatném místě mimo nabídku potravin, které datum minimální spotřeby ještě nepřekročily.

Odpovědnost za případné zdravotní problémy způsobené konzumací potraviny po datu minimální trvanlivosti zodpovídá spotřebitel.


Pochopení rozdílu mezi datem spotřeby a datem minimální trvanlivosti je důležité pro ochranu zdraví a zodpovědné nakládání s potravinami. Dodržování legislativy a zodpovědné chování spotřebitelů i obchodníků přispívá k bezpečnosti a kvalitě potravin na trhu.



Existují prodejny, jejichž obchodní model je založen na prodeji téměř výhradně potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti. Tyto produkty jsou dostupné za velmi nízké ceny. O těchto prodejnách si povíme v jiném článku. Pro projekt Chudý měsíc tuto nabídku nevyužívám. 


Opravdu velká sleva

Každý den je jich v obchodech spousta. Stačí se jen porozhlédnout. A trochu u toho přemýšlet.Rozpočet chudého měsíce je napjatý a tak se určitě hodí, když se podaří nakoupit některou z potřebných položek levněji. Každý, kdo chce vyžít s omezeným rozpočtem...